Vasaloppet te Zweden op 06-03-2005


Hier is mijn foto-verslag te vinden van de week voorafgaande aan de Vasaloppet.

Klik hier voor mijn foto's van de Vasaloppet zelf van 6 maart 2005!

Mijn volledige raceprofiel laat niet alleen de tijd van doorkomst zien, maar ook de doorkomstpositie, de gemiddelde snelheid en de lokale tijd. Echt een supersysteem!

Deze reis werd georganiseerd door Vasa Sport en algemene informatie kun je vinden op www.vasasport.nl. Voor de reisbeschrijving kun je hier klikken of bij www.vasasport.nl op het kopje 'snow' klikken en dan op 'reizen'. Dan vind je op de tweede pagina de 'Vasaloppet marathonweek'!

Wanneer je dan toch op de Vasa Sport site bent, kun je gelijk klikken op 'actueel' in het menu links (of bezoek dit deel rechtstreeks). Daar vind je onderaan een link naar mijn eigen site :-) en een mooie foto-impressie van Marco en Thijs Puik. Hun foto-verslag is ook rechtstreeks te bekijken en wel op deze site!

Wat is de Vasaloppet?

De Vasaloppet is de Elfstedentocht van het langlaufen, die elk jaar op de eerste zondag van maart gehouden wordt. Op zondag 6 maart 2005 was ik een van de circa 16.000 langlaufers, die om 8.00 's ochtends van start zijn gegaan in Sälen voor de 90km naar Mora:
Vasaloppet_raceprofile (12K)
Vasaloppet_in_Zweden (81K)

Geschiedenis van de Vasaloppet

Vasaloppet is de oudste, langste en grootste langlauftocht ter wereld, waarbij de 90 kilometer overbrugd moet worden in klassieke stijl. Net als bij de Elfstedentocht moet je voor bepaalde tijden de checkpoints (stempelpost alleen dan zonder stempelen want je hebt een chip om je rechterenkel) gepaseerd zijn, want anders wordt je uit de race gehaald. Meestal zie je elk jaar in een flits de start van de Vasaloppet in Studio Sport voorbij komen, net als de winnaar die de streep passeert.

De Vasaloppet kent een lange geschiedenis, die begint in het begin van de 16e eeuw toen Zweden onvrijwillig een geheel vormde met Denemarken. Een van de grootste voorstanders van een vrij Zweden was Gustav Vasa, die de Zweden voor zich probeerde te winnen om een opstand tegen de Deense onderdrukker te beginnen.

De Zweden begrepen hem niet en toen vluchtte hij naar de provincie Dalarna, zijn laatste hoop. Maar zelfs in Mora vond hij geen gehoor om zich bij hem te voegen in de strijd tegen de Deense overheersing. Vol onbegrip verliet hij toen Mora en ging riching Noorwegen.

Ondertussen bereikte het nieuws van een bloedbad in Stockholm Mora, waarop de inwoners van Dalarna beseften dat ze de verkeerde keuze hadden gemaakt. Snel gingen ze achter Gustav Vasa aan om zich bij hem aan te sluiten en daarvoor kozen ze de twee beste skiërs uit de stad: Lars en Engelbrekt. Beiden schoten achter Gustav Vasa aan ze liepen daarmee de eerste Vasaloppet uit de geschiedenis.

De beide langlaufers haalden Gustav Vasa in de omgeving van Sälen in en overtuigden hem dat hij terug naar Mora moest komen om de strijd tegen de Denen te leiden. Na twee en een half jaar oorlog was Zweden eindelijk bevrijd van de Deense overheersing en Gustav Vasa werd als koning gekozen op 6 juni 1523.

De moderne Vasaloppet

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de eerste Vasaloppet van Mora naar Sälen gelopen. Het duurde tot 1922 dat Anders Pers, een redacteur van een krant, voorstelde om op 10 februari 1922 een cross country langlaufrace te houden ter nagedachtenis aan Gustav Vasa en hetgeen hij bereikt had. Het moest een tocht op uithoudingsvermogen zijn vergelijkbaar met de tocht die Gustav Vasa, Lars en Engelbrekt gemaakt hadden in 1520-1521. Na veel discussie was het op 5 maart 1922 zo ver dat de skivereniging van Mora (IFK Mora) unaniem besloot om de eerste Vasaloppet te houden. Een nationale krant doneerde 1000 Zweedse kronen en de Vasaloppet was geboren.

Wist je dat...

Vasaloppet-links:

Voor meer info over de Vasaloppet kijk op:
De officiële Vasaloppet website die te vinden is op www.vasaloppet.se (engels).

Of kijk op www.vasaloppet.nl van Vasaloppet Nederland (helaas niet up-to-date).

Voor een foto van de startplaats in Sälen klik hier. (Deze kun je ook bekijken vanaf www.vasaloppet.se en dan rechtsonder klikken op 'View todays picture from the starting area in Sälen')

Hier kun je het weer tijdens de Vasaloppet-week checken en is ook te bereiken door rechtsonder te klikken op 'Track and weather information' op www.vasaloppet.se.

De weersverwachting voor Mora van het Zweedse Natinale Meteorologie Instituut is te vinden op www.smhi.se en dan bovenin klikken op 'Forecasts & Observations' en dan zoeken op de plaats 'Mora' in de Quick Search (en anders via menu links klikken op 'Forecast, 5-days').

Een andere duidelijke weersverwachting voor Mora is te vinden op de site van Weather Underground.

Mijn race resultaten waren zelfs tijdens(!) de race al te vinden op dit deel van de www.vasaloppet.se website, waarbij je mijn startnummer 16261 moest intikken.