Sport Algemeen


Sinds mijn 7e heb ik bij HZC-Weusthag (heet nu WS Twente) de tegels in meer of mindere mate uit het Twentebad in Hengelo gezwommen. Vanaf 2006 doe ik ook aan triathlon en ben begin 2009 lid geworden van Triathlonvereniging R.D.G. uit Rosmalen. Hieronder vind je mijn laatste sportnieuws. Naast vele foto's van wedstrijden vind je hier ook mijn PR-lijst.

Laatste sportnieuws

2009-07-11: 15e Heku Kwart Triathlon van Hooge Mierde: Mooie wedstrijd, jammer van de hoosbui...
PICT1654 (22K) PICT1688 (29K) PICT1709 (30K) PICT1711 (34K)
[foto-verslag]


Op zaterdag 11 juli stonden 6 RDG'ers aan de start van de Heku Kwart Triathlon in Hooge Mierde. Of beter gezegd: Norbert, Hennie, Jan, Remie, Jos en ik stonden in Hooge Mierde bij de Finish! In tegenstelling tot de meeste triathlons liggen namelijk de Start en de Finish tijdens deze wedstrijd zo'n 20km uit elkaar. Na het registreren en het plaatsen van de loopschoenen in het parc fermé in Hooge Mierde, gaven we zodoende de racefiets af bij de vrachtwagen en stapten zelf in de touringcar, die alle triatleten naar de start bij de Beekse Bergen bracht.

Na het in ontvangst nemen van de fiets maakten we ons klaar in het parc fermé bij de Start. De buitentemperatuur was prima, maar het water bleek vrij koud te zijn. Na het startschot even na 17:00uur kreeg ik dan ook bijna kramp, maar kon het gelukkig voorblijven. Daardoor zat ik helaas niet in de kopgroep en heb eigenlijk de gehele race in mijn eentje achter de kop aan gezwommen. Als 7e kwam ik het water uit, waarna het fietsen begon. Nog voor Hilvarenbeek kwam Jos me al voorbij gereden, dus die lag ook lekker op koers. Het fietsen door Hilvarenbeek was echt ontzettend gevaarlijk: Hoewel er bij alle zijstraten verkeersregelaars van de organisatie stonden, moest ik toch een noodstop maken voor een auto, die besloot het fietspad te gaan blokkeren. Gelukkig hield ik het ternauwernood op de been.

Net buiten Hilvarenbeek maakte ik nog wat speciaals mee: Janneke zou met het openbaar vervoer naar Hooge Mierde komen om te supporteren en aangezien we daar toch pas tegen 18:00uur voor de eerste keer zouden langskomen, zou ze rond die tijd ook bij de Finish zijn. Dat zorgde ervoor dat toen een bus mij inhaalde ik even naar binnen keek of ik Janneke toevallig zag. En ja hoor...daar zag ik haar met een fototoestel voor haar lachende gezicht (zie foto hieronder): Echt uniek! :-) Nog geen 50 meter later moest ik rechtsaf slaan en ging de bus rechtdoor...
PICT1654 (22K)
Foto vanuit dé bus!

Gaandeweg kwam ik met het fietsen op stoom, dus toen ik op een gegeven moment werd ingehaald door een iets snellere fietser ben ik achter hem aangegaan. Zo haalde ik weer triatleten in, die mij in het eerste deel voorbij waren gegaan. Toch wel een lekker gevoel :-) Bij Hooge Mierde aangekomen moesten we nog 5 plaatselijke rondjes fietsen en tijdens zo'n inspanning is het tot 5 tellen al best een uitdaging! Zeker als je fietskilometerteller na rondje 4 al op 39km ziet staan. Op het moment zelf ga je toch twijfelen of je wel goed geteld hebt! Later bleek dat het parcours omgeleid was vanwege een opbreking in Esbeek, zodat iedereen uiteindelijk geen 40 maar 43km fietste.

Tijdens die plaatselijke fietsrondes begon het te regenen en dus was het opletten geblazen in de bochten, want die toch al gladde keitjes worden dan alleen maar gladder. Met een mooi gemiddelde van 36.4km/h sloot ik het fietsen als 8e af en kon ik beginnen aan 10km hardlopen. Het regende inmiddels niet meer, het goot! Arme toeschouwers onder wie inmiddels ook Marcel en Steffie...

Tijdens de 4 hardlooprondjes van 2.5km ben ik maar door 1 triatleet ingehaald, de plaatselijke favoriet Mark Rijk. Het was ook erg leuk om mede RDG'ers tegen te komen tijdens het lopen en te zien dat Jos een hele schare fans had: Remie had namelijk wat bejaarden aan de kant van de weg een spandoek met 'Jos Broeren' erop gegeven (zie foto), en die gingen er helemaal voor (Jos trouwens ook!). Na lekker constant gelopen te hebben, finishte ik als 2e RDG'er uiteindelijk op de 8e plaats in een goede tijd van 2:11.21, zeker als je daarin meeneemt dat we 3km extra moesten fietsen.
PICT1707 (26K)
Ook Hennie, Jos, Norbert, Remie en Jan bereikten goed de eindstreep en hoe: Jos en Norbert bleken in hun leeftijdscategorie zelfs de 2e plaats gewonnen te hebben, dus een goede oogst voor RDG. En Jan voltooide zijn eerste kwart triathlon sinds 10 jaar binnen de 3 uur, wat een volhouder! Hulde!

05-07-2009: Clubtriathlon, een brok gezelligheid
PICT1582 (46K) PICT1602 (34K) PICT1634 (24K) PICT1645 (32K)
[foto-verslag]


Voor het eerst heb ik de Clubtriathlon van Triathlonvereniging R.D.G. meegemaakt met zijn beroemde leeftijdscompensatieherberekeningsformule, waardoor ik het als Benjamin van de club erg moeilijk kreeg! :-)

Om 9:00 uur begonnen we met 1000 meter zwemmen in de Rosmalense Plas. Het water was heerlijk opgewarmd door de warme periode voorafgaand aan deze Clubtriathlon. Als een van de weinigen dook ik het water in zonder wetsuit en wat betreft de watertemperatuur was dat ook niet nodig, deze was namelijk zo'n 23 graden. In een relaxte race kwam ik als eerste over, op de voet gevolgd door Jos en Jeroen. Na mijn Finish kreeg ik met een stevige handdruk alvast de felicitaties van Fons (de nestor van de vereniging), die vervolgens vrolijk op weg ging voor zijn tweede 500m. Wat een kanjer!

Het gezelschap verplaatste zich vervolgens naar Berlicum, waar we vanaf het erfgoed van Piet Coppens op gingen voor 20km fietsen en 5km lopen. Voor we konden starten, moest er flink gespoten worden met DEET tegen die vervelende dazen. Het is chemisch stinkspul, maar helaas hard nodig...

Na een verkenningsrondje gingen we met 15sec tussenruimte van start. De 20km fietsen ging erg lekker getuige mijn recordgemiddelde van 37.7km/h. Het was wel oppassen in de bochten, want de eerste moest je door met natte banden doordat er gesproeid werd op een aanliggend landbouwperceel en een andere lag vol met steentjes. Gelukkig hoefde de EHBO er niet aan te pas komen.

Een behoudend constant tempo hield ik aan tijdens het lopen aangezien ik wat last heb van mijn schenen (shinsplints), maar voelde geen reactie tijdens en na de race.

Toen iedereen binnen was en al zwetend neerplofte, kon de eindbalans opgemaakt worden met de inmiddels beroemde leeftijdscompensatieherberekeningsformule. De uitslag leverde een fraai gemeleerde prijsuitreiking, waarbij Frank op een gegeven moment wel erg snel naar de BBQ wilde. Hij sloeg namelijk mijn verdienstelijke 10e plek over, maar gelukkig waren er prijzen zat en zo nam ik een borstbeeld van Louis Armstrong in ontvangst. Wat je noemt een bijzondere prijs voor in de prijzenkast! ;-)

Vervolgens werd de BBQ aangestoken en begon Willy met bakken. Onder het nakletsen over de triathlon lieten we ons de worstjes, hamburgers, speklappen en dergelijke goed smaken tesamen met de geserveerde salades. Tot laat in de middag probeerden Willy en Jos de gehele schaal kwijt te worden en hoewel ze ver kwamen, slaagden ze niet in de opzet. En zo fietsten we met het buikje rond huiswaarts na een gezellige Clubtriathlon.

Tot slot: Organisatie, bedankt voor dit geweldige festijn en tot volgend jaar!

02-05-2009: 19e Rabo Kwart van Breukelen - Mijn eerste kwart smaakt naar meer
PICT0788 (39K) PICT0845 (54K) PICT0848 (44K)
[foto-verslag]


Al vroeg in het seizoen heb ik meegedaan aan een kwart triathlon, mijn allereerste kwart! Breukelen was het toneel en het weer zat enorm mee. Zonnig weer, lekker temperatuurtje, niet al te veel wind en goede zin. Het resultaat was ook nog eens boven verwachting, want ik eindigde in totaal als 20e in 2:04.10.

Het zwemgedeelte werd afgewerkt in het zwembad, waarbij ik in de snelste baan makkelijk met de snelsten meekon zonder noemenswaardige inspanning. Die energie kon ik daarna volledig in 40km fietsen steken, wat ook goed lukte gezien mijn recordgemiddelde van 36.3km/h. Het was trouwens een aparte ervaring om door supersnelle fietsers ingehaald te worden terwijl je zelf ruim boven de 40km/h aan het fietsen bent... Het deelnemersveld was niet voor niks sterk en in deze 19e editie van de Rabo Kwart van Breukelen sneuvelde dan ook het parcoursrecord.

Na mijn overtuigende fietsprestatie was het jammer dat ik niet voluit kon lopen vanwege een lichte kwetsuur opgelopen in de week voorafgaand aan deze triathlon. Niettemin kwam ik zeer tevreden over de finish, want ik had nooit gedacht tijdens mijn eerste kwart al onder de 2 uur en 5 minuten te zitten!

06-09-2008: Goede tijd en brons tijdens 1/8-ste triathlon tijdens de Kristalbad Triathlon (Apeldoorn)
PICT0172 (31K) PICT0181 (32K) PICT0195 (27K) PICT0205 (26K)
[foto-verslag]


Voor het derde achtereenvolgende jaar heb ik meegedaan aan de 1/8-ste triathlon in en om het Kristalbad te Apeldoorn en het ging erg lekker: Met een tijd van 1:05.33 was ik 2 minuten en 14 seconden sneller dan vorig jaar en behaalde daarmee een bronzen medaille (net als in 2007 overigens). En dan te weten dat de condities verre van ideaal waren, want het regende soms fiks en je neemt toch minder risico bij een nat en dus gevaarlijk parcours.

Bij het zwemmen van mijn 500m had ik wat last van de drukte, maar kon uiteindelijk gewoon netjes als 3e het bad verlaten. Het grootste verschil met mijn tijd uit 2007 maakte ik tijdens het fietsen van de heuvelige 20km met een 7e plaats en een aanzienlijke verbetering van mijn wissels. Hoewel ik bij het fietsen voluit was blijven gaan tot het einde, kon ik de 5km lopen nog prima volhouden getuige mijn 5e plek op het loopgedeelte.

Zeer tevreden met mijn tijd en een zeker gedachte medaille (ik was namelijk als 2e gefinisht in de tweede serie) wachtte ik op de prijsuitreiking, maar tot mijn verbazing werd ik niet opgenoemd als prijswinnaar. Bleek ik in het geheel niet in de uitslag voor te komen, maar na bestudering van de backup systemen (de regen had de tijdwaarneming een beetje in de war gegooid) kwam alles toch nog goed. Jammer genoeg was er iemand in de eerste serie net 5 seconden sneller geweest, maar dat kon de pret niet drukken en kreeg ik mijn bronzen plak omgehangen. Altijd leuk! :-)

18 tot en met 23-08-2008: Verdienstelijke Twentse Triathlon Tour
De Twentse Triathlon Tour (TTT) wordt al sinds 2001 georganiseerd door de samenwerkende triathlonverenigingen: Triathlon Club Twente, DSTV Aloha Enschede, TV Trios Borne, en TCO'93 Oldenzaal.
  -18-08-2008: Het eerste deel van de TTT bestond uit een Proloog, een tijdrit over 8.2km in de omgeving van Losser. Na mijn verkenningsrondje een week eerder was mijn inschatting dat een tijd rond de 13 minuten mogelijk moest zijn en dat lukte: precies 1 seconde binnen de 13 minuten (gemiddelde van 38.1km/h op de teller) en zo keerde ik tevreden huiswaarts.
1.P8182391 (27K)
[foto-verslag]

[uitslag proloog]

  -19-08-2008: Op dinsdag stond de Aquathlon op het programma: 500m zwemmen, ruim 3km lopen en nog eens 250m zwemmen in het buitenbad van de Universiteit Twente. De stortregens waren gelukkig weggetrokken toen onze serie startte en het zwemmen ging super lekker. Na afloop verbaasde ik me over mijn tijd van 6:12 op de 500m, inclusief veel verkeer en dus inhaalacties in de baan. Tijdens het loopgedeelte werd ik weliswaar voorbij gestoken door twee lopers die licht op me uitliepen, maar nadat ze gezamenlijk een afslag van het parcours misten (tja, parcours kennis is toch een eerste randvoorwaarde...) hoefde ik me om hen geen zorgen meer te maken. Tijdens het laatste stuk zwemmen ontdeed ik me van mijn naaste belager en finishte ik als tweede, op respectabele afstand van de zeer goede duitse triatleet Gerrit Voelkev. De medaille was een mooie beloning voor de puike race die ik neergezet had.
2.PICT9965 (18K) 2.PICT9975 (25K) 2.PICT9985 IMG0438 (33K) 2.PICT9993 (10K)
[foto-verslag]

[uitslag aquathlon]
[verslag aquathlon op triathlonweb.nl]

  -20-08-2008: In Azelo stond op woensdag een Duathlon op het programma van de TTT: 3km lopen, 11.2km fietsen en 2km lopen. Het was voor het eerst dat ik deelnam aan een Duathlon en aangezien ik mijn benen nog wel voelde van de inspanningen op de Aquathlon heb ik niet geforceerd. Dat betekende niet dat ik langzaam ging, want ik was best tevreden met mijn fietsgemiddelde van 35.4km/h.
IMG_2038 P8202520 (36K) IMG_2040 P1010678 (31K) IMG_2047 (22K)
[foto-verslag]

[uitslag duathlon]

  -23-08-2008: De TTT-week werd op een druilerige zaterdag afgesloten met een 1/8-ste triathlon op Het Hulsbeek: 600m zwemmen, 18.7km fietsen en 5.2km lopen. Voor mijn gevoel was dit mijn beste triathlon ooit: Het zwemmen liep super. De 8 fietsrondes op de wielerbaan van het Hulsbeek voltooide ik met mijn hoogste gemiddelde ooit: 36.7km/h. En het lopen ging ook nog eens heel makkelijk, waarbij ik de laatste ronde zelfs nog ruim kon versnellen. Zo eindigde ik net boven het uur met een tijd van 1:00.34. Dit was echt het maximaal haalbare en dus kon ik me wel goed neerleggen bij de 4e plaats in deze triathlon. Jammer genoeg kwam ik 7 punten te kort in het eindklassement van de TTT om op het podium plaats te nemen en werd dus 4e, maar dat kon het goede gevoel over deze hele week niet drukken!
PICT0003 (28K) PICT0017 (26K) PICT0033 (27K) PICT0038 (24K)
[foto-verslag]

[uitslag triathlon]
[TTT eindklassement]

18-05-2008: Redelijke prestatie UT-triathlon
Na mijn promotie en de Nieuw-Zeeland reis heb ik met een paar weken "trainen" aan de 1/8-ste triathlon meegedaan tijdens de UT-triathlon. Het ging nog niet eens zo slecht, maar met name bij het lopen kon ik voelen dat ik niet op conditie was. Ik kon gewoon niet versnellen... Het was wel weer een feest om mee te doen en een tijd van 1:01.19 met een 9e plaats viel toch best mee (slechts een ruime minuut langzamer dan in 2007)!
PICT9387 (36K) PICT9404 (25K) PICT9426 (38K) PICT9431 IMG_6253 (43K)
[foto-verslag]16-12-2007: Voor het eerst Clubkampioen van HZC-Weusthag!
PICT6718 (28K) PICT6723 (30K) PICT6731 (22K)
[foto-verslag]08-09-2007: Brons op de 1/8-ste triathlon tijdens de Kristalbad Triathlon (Apeldoorn)
PICT6367 (29K) PICT6379crop (26K) PICT6398 (34K) PICT6431 (20K)
[foto-verslag]


Tijdens mijn 3e deelname aan een 1/8-ste triathlon verbeterde ik me met een ruime minuut ten opzichte van de Kristalbad triathlon van 2006 en kwam uit op een tijd van 1:07.47. Hiermee pakte ik tot mijn eigen verbazing een bronzen plak! :-)

De 500 meter zwemmen verliep redelijk goed en ik kwam met de snelsten als 4e uit het water. Bij het fietsen van de 20km (21.2km volgens de teller) zette ik extra aan met als resultaat een mooi gemiddelde van 34.3km/h en een 7e tijd op het fietsgedeelte. Het lopen van de 5km kon ik goed volhouden en zo klokte ik op het loopgedeelte de 7e tijd.

Ik was heel tevreden met mijn resultaat en de omroeper had bij mijn finish laten doorschemeren dat er enkele triatleten snel waren geweest in de 1e serie. Aangezien ik in de 2e serie als tweede was gefinisht, had ik helemaal niet meer op een podiumplek gerekend. Toch werd mijn naam omgeroepen voor de ceremonie protocolaire, zie het foto-verslag!

PR-Lijst

Triathlon:
Afstand Tijd Datum Plaats
1/4 triathlon 2:11.21 (#08) = 0:15.15 (#07) - [0:01.22 (#08)] - 1:10.05 / 36.4km/h (#08) - [0:01.13 (#15)] - 0:43.27 / 14.6km/h (#10) 11-07-2009 Hooge Mierde (Heku Triathlon)
Clubtriathlon 1:10.27 (#10) = 0:15.26 - 0:32.24 / 37.7km/h - [0:00.52] - 0:21.45 05-07-2009 Berlicum (Clubtriathlon R.D.G.)
1/4 triathlon 2:04.10 (#20) = 0:12.45 - [0:02.05] - 1:05.50 / 36.3km/h - [0:01.10] - 0:42.20 / 15.0km/h 02-05-2009 Breukelen (Rabo Kwart van Breukelen)
1/8-ste triathlon 1:05.33 (#03) = 0:06.50 (#03) - [0:01.39 (#22)] - 0:34.31 / 34.8km/h (#07) - [0:01.26 (#28)] - 0:21.08 / 14.2km/h (#05) 06-09-2008 Apeldoorn (Kristalbadtriathlon)
1/8-ste triathlon 1:00.34 (#04) = 0:06.59 - [0:01.42] - 0:29.05 / 36.7km/h - [0:01.40] - 0:21.08 / 15.0 km/h 23-08-2008 Oldenzaal (TTT Triathlon)
Duathlon 0:36.32 (#24) = 0:09.52 / 18.2km/h - 0:19.46 / 35.4km/h - 0:06.54 / 17.4km/h 20-08-2008 Azelo (Twentse Triathlon Tour)
Aquathlon 0:21.27 (#02) = 0:06.12 - [0:00.29] - 0:11.34 / 15.6km/h - [0:00.13] - 0:02.59 19-08-2008 Enschede (Twentse Triathlon Tour)
Proloog 0:12.59 (#23) / 38.1km/h 18-08-2008 Losser (Twentse Triathlon Tour)
1/8-ste triathlon 1:01.19 (#09) = 0:07.18 (#04) - [0:02.02 (#27)] - 0:31.42 / 34.2km/h (#13) - [0:01.06 (#22)] - 0:19.14 / 13.6km/h (#15) 18-05-2008 Enschede (UT-Triathlon)
1/8-ste triathlon 1:07.47 (#03) = 0:06.54 (#05) - [0:02.04 (#49)] - 0:35.40 / 34.3km/h (#07) - [0:01.30 (#40)] - 0:21.41 / 13.8km/h (#07) 08-09-2007 Apeldoorn (Kristalbadtriathlon)
1/8-ste triathlon 1:00.02 (#06) = 0:07.11 (#03) - [0:02.15 (#26)] - 0:31.22 / 34.3km/h (#14) - [0:01.08 (#20)] - 0:18.07 / 14.6km/h (#05) 06-05-2007 Enschede (UT-Triathlon)
1/8-ste triathlon 1:08.53 (#06) = 0:07.01 (#03) - [0:02.26 (#54)] - 0:36.35 / 32.8km/h (#14) - [0:01.49 (#58)] - 0:21.04 / 14.2km/h (#05) 09-09-2006 Apeldoorn (Kristalbadtriathlon)
Aquathlon 0:19.51 (#04) = 0:06.20 - 0:10.25 / 14.4km/h - 0:03.06 04-07-2006 Enschede (Twentse Triathlon Tour)

NB:
Afstand Zwemmen Fietsen Hardlopen
Mini triathlon 250 m 10 km 2.5 km
1/8-ste triathlon 500 m 20 km 5 km
Sprint triathlon 750 m 20 km 5 km
1/4 triathlon 1000 m 40 km 10 km
Olympische triathlon 1500 m 40 km 10 km
2x Olympische triathlon 3000 m 80 km 20 km
Half-Ironman (70.3 miles) 1900 m 90 km 21 km
3x Olympische triathlon 4000 m 120 km 30 km
Ironman 3800 m 180 km 42.2 km

Zwemmen:
Slag Tijd Datum
50 rugslag 0.31.82 02-11-2003
100 rugslag 1.08.29 02-10-2005
200 rugslag 2.27.70 16-01-2005
50 schoolslag 0.33.67 13-11-2004
100 schoolslag 1.13.70 20-11-2004
200 schoolslag 2.40.94 24-04-2005
50 vlinderslag 0.29.17 27-04-2003
100 vlinderslag 1.05.64 27-04-2003
200 vlinderslag 2.28.45 28-09-2003
50 vrije slag 0.25.90 25-10-2003
100 vrije slag 0.56.65 27-04-2003
200 vrije slag 2.07.08 14-11-2004
400 vrije slag 4.34.09 27-04-2003
800 vrije slag 09.40.60 21-10-2003
1500 vrije slag 18.17.24 19-12-2004
2000 vrije slag 24.26.70 07-03-2004
100 wisselslag 1.05.56 09-10-2005
200 wisselslag 2.23.74 19-02-2005
300 wisselslag 3.44.21 02-12-2003
400 wisselslag 5.05.82 23-01-2005


Voor het Seizoen 2006-2007 klik hier!

Voor het Seizoen 2005-2006 klik hier!

Voor het Seizoen 2004-2005 klik hier!

Voor het Seizoen 2003-2004 klik hier!